FESTIWAL FILMOWY "KinoPozaKinem FILMOWA GÓRA 2011"


Witold Leszczyński

Witold Leszczyński Reżyser, scenarzysta i operator filmowy. Urodził się 16 sierpnia 1933 roku. Po ukończeniu Wydziału Elektroniki na Politechnice Warszawskiej (1951-55) pracował jako inżynier elektroakustyk w kinematografii. Ukończył Wydział Operatorski (1959) i Reżyserski (1962) w PWSFTviT w Łodzi (dyplom w 1967). Od 1997 wykładowca w PWSFTviT.
W 1995 roku otrzymał Honorowego "Jańcia Wodnika" na OGÓLNOPOLSKIM FESTIWALU SZTUKI FILMOWEJ "PROWINCJONALIA" w Słupcy k. Konina.
Leszczyński jest jednym z najoryginalniejszych polskich reżyserów. Jego kino kojarzy się z niezwykle wrażliwym spojrzeniem na ludzi żyjących w głębokiej harmonii z naturą. Carl Dreyer mówił: "Interesuje mnie nie obraz akcji, lecz akcja obrazu". Leszczyński często powołuje się na to zdanie. Jego filmy mają zazwyczaj staranną kompozycję obrazów, uporządkowanych, oczyszczonych ze zbędnych detali. Reżyser powiedział w początkach swojej kariery:
"Interesuje mnie kino osobiste. Chcę robić tylko takie filmy, które mnie żywo obchodzą - zarówno jeśli chodzi o treść, jak i o formę."
Późniejsza twórczość w pełni potwierdziła jego słowa. Jak napisał Maciej Pawlicki:
"Leszczyński nie jest filmowym rzemieślnikiem, który każdy surowiec, czy półprodukt przerobi na solidny film.(...) Musi bowiem trafić na swój ton, nie tylko emocjonalnie sobie bliską tematykę, ale także problem współgrający z jego twórczym temperamentem, zharmonizowany z formą, w której stać go na mistrzostwo" ("Film" 1987 nr 34).

Leszczyński w najbardziej znaczących swoich filmach: ŻYWOT MATEUSZA, KONOPIELKA, SIEKIEREZADA, KOLOS I REQUIEM pozostaje wierny fundamentalnej zasadzie swojej twórczości.
"Interesuje go bohater wolny, który nie nosi kagańca cywilizacyjnych obróbek i nie podporządkowuje się żadnym normom, nawet prawnym, jeśli naruszają jego moralne zasady, dekalog, który ma się od natury raz na zawsze" (Filmowy Serwis Prasowy 1994 nr 1). "Jest Leszczyński jednym z niewielu, którym się udaje osiągnąć uniwersalizm w formach bezpośrednich, czystych. Oswoił we współczesnej estetyce filmowej patos, ocalił wzniosłość" - zauważył Maciej Pawlicki.

Ważniejsze daty

  • 1933. 08. 16 - Data urodzenia (Łódź)
  • 1962 - Wykształcenie - rok ukończenia studiów (Wydział Reżyserii PWSTiF w Łodzi; dyplom 1967)
  • 1995 - Nagroda (Honorowy "Jańcio Wodnik" na Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Filmowej "Prowincjonalia" w Słupcy k. Konina) 
Filmografia
  • 2005 - PO SEZONIE Reżyser II,
  • 2001 - REQUIEM (2001) Reżyseria,
  • 1993 - KOLOSS Reżyseria, Scenariusz,
  • 1985 - SIEKIEREZADA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1981 - KONOPIELKA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1979 - PEŁNIA Zdjęcia,
  • 1977 - REKOLEKCJE Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
  • 1972 - REWIZJA OSOBISTA Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia,
  • 1967 - ŻYWOT MATEUSZA Reżyseria, Scenariusz, Obsada aktorska (mężczyzna w zagranicznym samochodzie; nie występuje w czołówce),
  • 1963 - PRZYGODA NOWOROCZNA Operator kamery,
  • 1963 - MANSARDA Współpraca reżyserska,
Nagrody filmowe
  • 2002 - REQUIEM (2001) Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepsza reżyseria; za rok 2001
  • 2001 - REQUIEM (2001) Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
  • 1987 - SIEKIEREZADA Berlin (MFF) nagroda Forum Młodego Kina
  • 1986 - SIEKIEREZADA Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego za rok 1985; nazwa nagrody: Nagroda Kinematografii za najwybitniejsze osiągnięcia programowe w dziedzinie filmu
  • 1986 - SIEKIEREZADA Łagów (LLF) Złote Grono
  • 1986 - SIEKIEREZADA Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Grand Prix (Wielka Nagroda Jury "Złote Lwy") 
  • 1984 - KONOPIELKA Haugesund (MFF) główna nagroda krytyki
  • 1984 - KONOPIELKA Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) Nagroda Główna Jury
  • 1970 - ŻYWOT MATEUSZA Adelaide-Auckland (MFF) I nagroda
  • 1969 - ŻYWOT MATEUSZA Valladolid (MFF) I nagroda
  • 1969 - ŻYWOT MATEUSZA Kolombo (MFF) nagroda Stowarzyszenia Dziennikarzy Cejlonu
  • 1969 - ŻYWOT MATEUSZA Kolombo (MFF) I nagroda
  • 1969 - ŻYWOT MATEUSZA Cannes (MFF dla Młodzieży) Grand Prix
  • 1968 - ŻYWOT MATEUSZA Złota Kaczka (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy film polski; przyznana w 1969
  • 1968 - ŻYWOT MATEUSZA Nagroda im. Andrzeja Munka (przyznawana przez PWSFTviT)
Varia
  • 1977 - REKOLEKCJE Cytat filmowy: ŻYWOT MATEUSZA - Reżyseria, Cytat filmowy: REWIZJA OSOBISTA - Reżyseria
 

Od 2010 roku Filmowa Góra nominuje do Nagrody Polskiego Kina Niezależnego im. Jana Machulskiego


Wspiera nas:


Współorganizatorzy FG:





Wyszukiwarka

Odwiedziny


Wczoraj : 1234