FESTIWAL FILMOWY "KinoPozaKinem FILMOWA GÓRA 2011"

List Otwarty przeciwko likwidacji TVP Kultura.
Z kraju
W związku z niekorzystnym dla Telewizji Tvp Kultura zapisem w nowym projekcie ustawy medialnej Stowarzyszenie "Film 1,2" stanowczo protestuje przeciwko temu i zwraca się z prośbą do polityków o ponowne przemyślenie i zmianę tych postanowień.
W projekcie nowej ustawy medialnej pojawił się zapis: "Telewizję publiczną tworzy spółka »Telewizja Polska - Spółka Akcyjna«, zawiązana w celu tworzenia i rozpowszechniania ogólnokrajowych programów I, II i TV Polonia".

W ostatniej chwili dołączono zapis o jednej stacji tematycznej - TVP Info. Tym samym poddano w wątpliwość istnienie pozostałych kanałów tematycznych, w tym TVP Kultura, najbardziej misyjnej stacji telewizyjnej w Polsce. TVP Kultura to wynik pracy konkretnych ludzi tworzących ważne idee i działania. To oni sprawili, że stacja ta jest dziś prawdziwym "centrum kultury". Mamy wielką nadzieję, że nasze działanie znajdzie poparcie instytucji, rodowisk i osób prywatnych, którym perspektywa i ważność funkcjonowania Telewizji Tvp Kultura nie jest obojętna.

Zachęcamy do poparcia naszego działania. Wystarczy wysłać e-mail na adres: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .

List na stronie stowarzyszenia "Film 1,2": www.film12.org.pl
Zarząd Stowarzyszenia "Film 1,2"

Do tej pory w akcję zaangażowali się m.in. Agnieszka Holland - Prezydent Polskiej Akademii Filmowej, Krzysztof Wierzchowski UJ, Prof. Józef Opalski - PWST W Krakowie, UJ,  Prof. Tadeusz Lubelski – Instytut Sztuk Audiowizualnych UJ, dr Joanna Praizner - UJ

Stowarzyszenie Film 1, 2 powstało w 2005 roku. Głównym celem Stowarzyszenia jest wspieranie debiutantów filmowych – autorów pierwszego lub drugiego filmu. Członkami Stowarzyszenia są osoby działające na różnych polach realizacji filmowej: reżyserzy, scenarzyści, producenci, montażyści...